Wat is een antivirus en  wat is een firewall?

Hoewel velen denken dat een antivirus hetzelfde is als een firewall, is dit niet waar. Om het misverstand rondom antivirus software en firewalls eens en voor altijd op te lossen, lees je in dit artikel meer over antivirus software, firewalls en antivirus met firewall.

Wat is antivirus software
Antivirus software is een app die de PC, Mac of smartphone tegen virussen, malware en spyware beschermd. Zo spoort antivirus software bestaande virussen op jouw computer niet alleen op, maar zorgt de software er ook voor dat de software verwijderd wordt en jouw computer weer helemaal schoon is. En omdat er steeds meer virussen, malware en spyware ontwikkeld worden en steeds meer mensen te maken krijgen met deze vervelende software, is het zeker niet onverstandig om antivirus software op jouw computer te zetten.

internet veiligheid

Wat is een firewall?
Een firewall is iets anders dan antivirus software. Zo kun je een firewall zien als een muur om jouw computer heen, die jouw computer beschermt tegen verkeerde software en er bovendien voor zorgt dat bepaalde informatie niet doorgestuurd kan worden naar anderen. Ben je bijvoorbeeld aan het internetten en zit je op een onbetrouwbare website? Dan zorgt de firewall ervoor dat deze website geblokkeerd wordt en de eventuele virussen op deze website niet op jouw computer kunnen komen. En heb je te maken met spyware op je computer, waardoor jouw computer automatisch persoonlijke gegevens doorstuurt naar derden? Dan zorgt jouw firewall ervoor dat jouw persoonlijke gegevens niet verstuurd kunnen worden, waardoor jij beschermt blijft tegen dit soort vervelende situaties.

Wat is een antivirus met firewall?
Om ervoor te zorgen dat jouw computer optimaal beschermd is, kun je kiezen voor een antivirus met firewall. Een antivirus met firewall betreft antivirus software die niet alleen virussen opspoort en verwijdert, maar ook uitgerust is met een firewall. Kies je voor een antivirus die uitgerust is met een firewall, dan is jouw computer optimaal beschermd zonder dat je diverse software moet downloaden voor jouw computer. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer eigenaren van computers, laptops en andere hardware kiezen voor een antivirus in combinatie met een firewall, want een antivirus met firewall is bij uitstek geschikt voor het beschermen van jouw hardware tegen virussen, malware en spyware.