Veilig internetbankieren
Door gebruik te maken van internetbankieren, kun je op een gemakkelijke en snelle manier geld overmaken naar particulieren en bedrijven. Dit is niet alleen gemakkelijk bij het betalen van winkelen, bij het online winkelen en bij het overmaken van geld naar een familielid, vriend(in) of collega, maar ook bij het controleren van het saldo van je rekening. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen gebruik maken van de vele mogelijkheden van internetbankieren, want deze vernieuwde vorm van internetbankieren brengt vele voordelen met zich mee.
Hoewel internetbankieren erg gemakkelijk is en vele opties en mogelijkheden met zich meebrengt, kan het helaas ook gevaarlijk zijn om gebruik te maken van internetbankieren. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer slimme internetcriminelen actief, die op allerlei verschillende manieren toegang proberen te krijgen tot jouw zuurverdiende geld. Om ervoor te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van deze internetcriminelen, lees je in dit artikel vijf belangrijke tips voor veilig internetbankieren. Installeer altijd een goed antivirus software pakket.
Tips voor veilig internetbankieren
Om ervoor te zorgen dat je beschermd wordt en blijft tegen internetcriminelen en geen slachtoffer wordt van internetfraude, raadt Wing Security je aan de volgende vijf tips te raadplegen:
1. Houd de beveiligingscodes altijd geheim. Heb je bijvoorbeeld een wachtwoord en gebruikersnaam om in te loggen voor internetbankieren, dan moet je deze gegevens nooit aan iemand anders vertellen. Je bankpas leen je ook niet aan iedereen uit, dus bij internetbankieren geldt eigenlijk hetzelfde.
2. Zorg ervoor dat je bankpas nooit door iemand anders wordt gebruikt. Je bankpas is van jou alleen en dit kun je beter zo houden.
3. Ga alleen internetbankieren als je hierbij gebruik kunt maken van goed beveiligde apparatuur. Zijn apparaten niet goed beveiligd, dan kunnen jouw persoonlijke gegevens namelijk gemakkelijk gestolen worden en loop je het risico om slachtoffer te worden van internetfraude.
4. Controleer je bankrekening regelmatig. Verdwijnt er geld zonder dat je dit zelf hebt uitgegeven of komt er juist onverklaarbaar geld bij? Meld dit dan bij je bank, want dit kan duiden op activiteiten van internetcriminelen.
5. Meld incidenten met je bankrekening of met internetbankieren altijd meteen aan je bank. Probeer incidenten of problemen niet zelf op te lossen, maar laat je adviseren door professionals die ervaring hebben met incidenten of problemen met internetbankieren.
Wees altijd alert
Over het algemeen geldt dat je bij internetbankieren altijd alert moet zijn. Zie je iets verdachts, voelt iets niet helemaal goed of heb je het idee dat je slachtoffer bent van fraude met internetbankieren, dan is het belangrijk om hier snel op te reageren en het probleem direct op te lossen. Hoe langer je wacht, des te groter de schade kan worden en des te vervelender jouw ervaringen met internetbankieren worden. Wees daarom altijd alert, vraag je bank zo snel mogelijk om advies bij verdachte praktijken en wacht niet te lang als er sprake is van fraude met internetbankieren.